Dream TALK

Olisiko somedetoxin aika?

Puhelimeni varastettiin yhteensä 5 kertaa kun olin nuorempi ja se on mennyt jumiin kaksi kertaa nyt ihan viimeisten vuosien aikana. Ne viisi kertaa kun puhelimeni varastettiin oli kuitenkin ihan erilaisia ja eritasoisia ongelmia kuin nämä kaksi viimeistä. Silloin kun puhelimeni varastettiin, se oli puhelinnumeroiden katoamista, ja muutamien tärkeiden tekstiviestien katoamista. Mutta onneksi suurin osa niistä tärkeimmistä tekstiviesteistä oli kirjoitettu päiväkirjaan muistiin koska ne merkitsi niin paljon. Puhelin ei ennen ollut niin isossa osassa elämää, sillä ei ollut niin isoa roolia. Elimme ennen elämää ihan erilailla ilman puhelimia. Jokaista hetkeä ei kuvattu, jokaista hetkeä ei myöskään näytetty koko maailmalle sosiaalisen median kautta puhelimen avulla. Hetkiä joita kuvattiin ei myöskään pystynyt filteroimaan täydellisiksi vaan ne oli mitä ne oli. Se, että puhelinta ei ollut, ei muuttanut arkea ja sitä miten elämää elettiin.

No entä sitten nyt…nyt se on jotain ihan muuta. Puhelimella on erityisesti sosiaalisen median takia todella iso rooli. Ja jos me emme hallitse sitä niin se hallitsee meitä. Kun asuin muutama vuosi sitten Italiassa, ja palasin kotiin, puhelimeni meni jumiin ja hajosi. Suurin osa Italiassa ottamistani kuvista katosi. Se tuntui hetken kamalalta, jotenkin epäreilulta. Mutta siitä opin sen, kuinka tärkeää on että kaikki kuvat on tallennettu pilveen. Opin kyllä muutakin, vielä paljon tärkeämpää. Puhelimen hajoaminen ja kuvien katoaminen aikaansai nimittäin silloin sen, että aloin ajatella ensimmäistä kertaa vakavammin sitä, kuinka isossa roolissa puhelin, ja erityisesti kaikkien hetkien kuvaaminen ja taltioiminen ja näyttäminen koko maailmamme on... ja tämä puhelinasia ollut mielessäni siitä asti PALJON. Olen alkanut tekemään muutoksia pikkuhiljaa omassa elämässäni, asettamaan itselleni rajoja puhelimen käytän suhteen ja haastamaan itseäni eroon riippuvuudesta. Joo luit oikein, puhelin aikaansaa riippuvuutta. Se voi olla ihan pientä, mutta se voi myös olla todella suurta ja elämää rajoittavaa. Ja tunnistin sitä myös itsessäni, ja halusin siitä eroon. Aloin siksi kokeilla erilaisia rutiineja, jotka muuttaisivat suhtautumistani puhelimeen ja sosiaaliseen mediaan. Niistä lisää myöhemmin, mutta nyt palatakseni tähän hetkeen,  se mitä tapahtui juhannuksena aikaansai minulle niin ison muutoksen että olen siitä todella hämmentynyt ja kiitollinen. Vaikka olinkin oivaltanut jo paljon, vaikka olenkin lukenut paljon asiasta ja olen siitä todella kiinnostunut, ymmärsin vielä enemmän siitä, kuinka riippuvaisia puhelimistamme olemme ja kuinka paljon ne elämää isolla E:llä estävät jos emme ota hommaa haltuun.  Joten kiitos universumi, yksisarviset, jumala, maailmankaikkeus tai miksi ikinä sinä sitä kutsutkaan siitä, että hajotit puhelimeni taas, tällä kertaa kuitenkin vuorokaudeksi. Koska se vuorokausi riitti. 

Tänä juhannuksena, juhannusaattoiltana, näin joutsenet poikasineen ihan meidän rannassa, ja taustalla oli käsittämättömän upea persikanvärinen auringonlasku. Hiippailin hakemaan puhelimeni ja avasin kameran. Mutta se ei toiminut, puhelin oli mennyt jumiin ja siinä näkyi vain musta tausta ja valkoinen omena. Puhelimeni oli jumissa juhannuspäivän iltaan saakka, ja ensimmäistä kertaa elämässäni tunsin todella vahvasti sen kuinka vapauttavaa se oli. Vaikka tietysti samaan aikaan mietin sitä miten teen työni ja mistä saan uuden puhelimen viimeistään maanantaina jos en saa sitä toimimaan niin samaan aikaan sisälläni oli erikoinen tunne, sellainen helpotuksen tunne mitä en ole ennen koskaan yhdistänyt puhelimeen tai siis puhelimettomuuteen.  Tämä voi nyt kuulostaa sinusta ehkä omituiselta, mutta se hetki oli merkityksellinen ja muutti elämääni. Ei siitä sen enempää ainakaan vielä täällä, koska täällä haluan keskittyä sinuun ja sinun unelmiin ja sinun näköiseen elämään. Inspiroiduin kirjoittamaan sinulle somesta ja siitä, miksi sitä käytämme ja selaamme. En kirjoita tätä tekstiä siksi, että sosiaalinen media olisi mielestäni pelkästään huono ja negatiivinen asia, joka meidän pitäisi kokonaan poissulkea, mutta olen vahvasti sitä mieltä, että hyvinvointimme, unelmiemme ja meidän omannäköisten elämien mahdollistumisen kannalta on todella tärkeää analysoida ja miettiä hallitsemmeko me somea vai hallitseeko some meitä. Jos nimittäin hallitsemme sitä, se voi tuoda elämäämme myös paljon hyvää. 

Sosiaalinen media on illuusio. Se aikaansaa sitä, että vertaamme itseämme muihin, satoihin, tuhansiin tai jopa satoihin tuhansiin ihmisiin päivittäin. Vertaaminen itsessään on jo ongelma elämässämme, koska me emme ole kukaan muu ja meidän on paras verrata vain itseemme eilen tullaksemme paremmaksi ihmiseksi, kasvaaksemme ja kehittyäksemme, mutta sitten on vielä se, että emme tosiaankaan tiedä mikä on kenenkin todellisuus, emme tiedä mitä sen takana on mitä näemme. Näemme aina vain osan. Emme tiedä ihmisten todellisesta elämästä, näemme siitä vain pintaraapaisuun. Ja totuus on se, että sosiaalisessa mediassa se pintaraapaisukin on niin siloteltu, että vaikka se olisi totta, se on niin pieni osa totuutta, että siihen vertaaminen saa meidät vertaamaan itseämme epätodelliseen illuusioon ja voimaan siksi huonosti. Otamme kuvia hetkistä, mutta elämmekö niitä? Ketä varten kuvia otamme? Muita vai itseämme? Muistammeko elää hetken ja näyttääkö se oikeasti siltä kuin hetki mitä kuvaamme vai luommeko hetkiä vain kuvataksemme niitä?

 

Viisi tärkeää pointtia somesta: 

Tässä viisi tärkeää pointtia somesta, jotka sinun on hyvä tietää ja muistaa, voidaksesi hyvin ja hallitaksesi somea eikä se sinua. Elääksesi omannäköistäsi elämää ja tavoitellaksesi sitä mikä on sinun juttu- ei muiden.

  1. Se mitä näet on pintaraapaisu tai se ei edes ole totta. Mitä luultavammin se mitä näet ei ole totta. Ja jos se mitä somessa näet on totta, se on silti vain pintaraapaisu koko totuudesta. Se on täydellinen hetki joka on kuvattu kameralle ja siloiteltu mitä luultavammin epätodellisen filtterin läpi. Ja jotta juuri niin hyvältä näyttävä kuva on saatu aikaiseksi, on otettu kymmeniä, joskus jopa satoja kuvia ennen sitä.
  2. Apeilla saa muokattua ihan mitä haluaa. On olemassa satoja erilaisia appeja ja erilaisia kuvanmuokkausohjelmia, joiden avulla saa vartalon kapeammaksi, lihaksikkaammaksi, rinnat isommaksi, hampaat valkoisemmaksi, veden missä ui turkoosimmaksi, ihon sileämmäksi, silmät isommaksi ja erivärisiksi JA NIIN EDELLEEN. Lista on loputon. Muutamalla eurolla kuukaudessa saat apin joka luo todellisuuden jonka haluat. Vatsalihas apissa on satoja erilaisia vatsalihasvarjostuksia valmiina jokaisen erilaiseen vartalonmuotoon sopivaksi VALMIINA yhden klikkauksen päässä. Mutta se ei ole totta. Niin moni elää sellaisessa todellisuudessa, täydellisessä elämän illuusiossa. Tai ei elä, mutta vertaa itseään sellaiseen. Muista se seuraavan kerran kun vertaat itseäsi somen upeaan täydelliseen maailmaan.
  3. Sä et ole ainoa jolla on ongelmia ja haasteita. Kaikilla on omat ongelmansa ja haasteensa elämässä. Ja vaikka näyttäisi siltä, että somessa seuraamillasi ihmisillä niitä ei ole, heillä on niitä ihan yhtä lailla. Sillä henkilöllä, johon vertaat ja joka haluaisit olla on myös. Sinä et ole poikkeus ongelminesi, kaikilla on niitä. Ja vaikka jonkun elämä näyttäisi sosiaalisessa mediassa siltä, että se on täydellistä, se ei ole. Hän vain näyttää sosiaalisessa mediassa elämästään sen parhaan puolen. Ihmisen elämään kuuluu ongelmat, haasteet ja vastoinkäymiset. Osa osaa käsitellä niitä paremmin, kyllä. Mutta kukaan ei selviä elämästä ilman niitä. Älä keskity siihen, että ruoho olisi vihreämpää aidan toisella puolella. Se ei ole. Se on illuusio ja mitä luultavammin siinä on filtteri. Keskity kastelemaan omaa ruohoasi ja hoitamaan sen rikkaruohoja ennen kuin ne ottavat vallan kun kurkit aidan yli muiden täydellistä illuusiota. En tarkoita sitä, että meidän pitäisi suoltaa kaikki ongelmamme sosiaaliseen mediaan kaikkien luettavaksi. Tarkoitan sitä, että meidän tulisi ottaa vastuu siitä että ymmärrämme illuusion emmekä kuvittele sen olevan totuus. 
  4. Some varastaa sun aikaa huomaamatta. Onko jotain mihin haluaisit lisää aikaa? Jotain mihin aina vastaat ”ei minulla ole aikaa” mutta oikeasti haluaisit aikaa siihen ja unelmoit elämästä missä sinulla olisi aikaa siihen? Hear me out: 30 minuuttia selailua somessa päivässä tekee 22 kahdeksan tunnin työpäivää vuodessa. Luit oikein. No entäs tunti? Tunti somessa päivässä tekee 44 kahdeksan tunnin työpäivää vuodessa! Kuinka monella meistä menee tunti somessa? Enkä nyt puhu siitä, että inspiroidut ja luet ihania juttuja jotka tukevat omannäköistä elämääsi ja unelmiasi, tai teet töitäsi somessa, vaan puhun PÄÄTTÖMÄSTÄ SELAILUSTA. Sellaisesta, millä ei ole MITÄÄN tarkoitusta, eikä se tee MITÄÄN hyvää, se on ikään kuin tosi tv ohjelma missä näet kuitenkin vain sen mitä sinulle halutaan näyttää, et koskaan koko totuutta. Mitä saisit aikaiseksi omannäköisen elämäsi eteen tai unelmiesi eteen jos käyttäisit siihen 44 työpäivää?
  5. Se, ketä seuraat, vaikuttaa suhun. Onko tilit ja ihmiset ketä seuraat somessa sellaisia, että ne edistää hyvinvointiasi, unelmiasi tai omannäköistäsi elämää? Onko? Kun avaat somen, mitä aukeaa silmiesi eteen? Sinua inspiroivaa ja innostavaa mielen ravintoa vai sinua lannistavaa? Tuleeko siitä, mitä selailet sinulle hyvä, iloinen tai innostunut mieli vai ahdistunut olo? Tunnetko olosi hyväksi vai kenties huonoksi, huonommaksi kuin muut? Hear me out: tee some detox. Käy läpi ketä seuraat ja lopeta sellaisten tilien seuraaminen, jotka ei tee sinulle hyvää. Ja vain sinä tiedät sen, VAIN SINÄ. Sinun ei tarvitse seurata satoja tilejä, seuraa vain niitä jotka oikeasti tekee sinulle hyvää. Silloin SINÄ hallitset somea, eikä se sinua. Vinkki: tiesitkö, että jos sinusta tuntuu vaikealta painaa ”unfollow”, voit myös mykistää seuraamasi tilin niin, ettet näe sen tilin julkaisuja. Tällöin seuraamasi tili ei tiedä sitä mutta sinä et näe tilin julkaisuja ollenkaan niin kauan kuin mykistys toiminto on päällä. Ei ole ok, että somesta tulee sinulle paha mieli, ahdistunut olo tai varsinkaan se että tunnet itsesi alempi arvoiseksi sen takia. Se ei ole ok. Ja se ei ole koskaan totuus. Sinä olet arvokas ja sinun elämä on arvokas. Sinun ei tarvitse seurata kaikkia ja hyvinvointisi kannalta on välttämätöntä että otat tämän asian haltuun. Älä miellytä ketään seuraamalla vaan miellyttääksesi, seuraa niitä jotka miellyttävät sinua aidosti, joista sinulle tulee aidosti jotain hyvää. Älä käsitä väärin, se ei tarkoita sitä että kaikista seuraamistasi tileistä pitäisi tulla sinun elämääsi jotain ihmeellistä inpiraatiota ja uskoa unelmiisi, ei, mutta huonommuuden tunnetta tai pahaa oloa niistä ei sinulle saa tulla. Ja se on sinun vastuullasi ketä seuraat. Ota se haltuun otathan? Tee somedetox, käytät siinä sitten ”unfollow” tai ”mykistä” nappia. 

Näitä pointteja olisi PALJON lisää, mutta jatketaan aiheesta täällä lisää myöhemmin. Some on mielenkiintoinen aihe ja asia joka voi olla isosti hyödyksi mutta myös niin isosti haitaksi elämässämme. Tykkäykset, seuraamiset ja seuraamattomuudet aikaansaavat hormonaalisia riippuvuuden kaltaisia reaktioita aivoissamme. Osa ihmisistä on niin riippuvainen somen aikaansaamista tykkäyksistä ja hyväksynnästä, että siitä on tullut isoin merkitys elämässä. Ja ystävä, jos sinusta tuntuu, että some vie ison osan elämääsi etkä pysty olla ilman sitä, hear me out: et ole yksin. Se on nykyään enemmän normaalia kuin epänormaalia. Mutta muista myös tämä: pystyt tekemään asialle jotain, pystyt pääsemään irti. Ja auttaaksemme sinua tulossa myöhemmin lisää someaiheisia kirjoituksia. Luvassa lisää ajatuksia ja faktoja siitä, kuinka some hallitsee elämääsi mutta kuinka sen ei tarvitse hallita, jos sinä otat vastuun. 

Minun ja meidän DreamTALKissa iso unelma on sinun unelmasi toteutuminen. Sinun omannäköinen elämä. Se, että sinä pystyt elämään rohkeasti juuri sinun näköistä elämää. Sosiaalinen media voi olla siinä apuna ja inspiraatiota, mutta se voi myös olla isoin aikasyöppö ja inspiraation tappaja. Mieti omaa elämääsi, mieti omaa sosiaalisen median käyttöäsi, mieti olisiko nyt aika tehdä some detox ja tarkastaa ketä haluat seurata ja ketä et. Ja miksi juuri sinä somea haluat käyttää. Mielen ravinto on yksi isoimmista asioista unelmiesi kannalta. Mielen ravinto vaikuttaa elämääsi jatkuvasti. Ja sosiaalinen media on iso osa sitä, vaikket sitä aina niin ajattelekaan. Ihmiset ympärillä AINA joko nostavat sinua ylöspäin tai vetävät sinua alaspäin, ne eivät koskaan ole täysin neutraaleja. Ihan samalla lailla käy somessa. 

Ota aikaa itsellesi ja listaa asiat mitä somesta haluat ja vertaa sitä sitten niihin joita seuraat ja ala toimenpiteisiin tarvittaessa.  Ota haltuun se, ketä seuraat.

 xoxo,

💋Peppiina

Ps. DreamTALK podcastissa on kaksi jaksoa, mistä voit käydä kuuntelemassa lisää tästä aiheesta. Klikkaamalla pääset suoraan jaksoihin 📲🎧

Close

50% Valmis

Liity sisäpiiriin

Inboxiin positiivista mielenravintoa, työkaluja itsesi kehittämiseen, tietoa siitä mitä Dream Talkissa tapahtuu ja lisäksi nyt sinulle heti inboxiin myös ilmainen 30 minuutin life coaching valmennusvideo. Woop Woop!