Dream TALK

Kahdeksan syytä siihen miksi sä selviät

 

"Sä oot täällä syystä. Sulla ja sun tarinalla on tarkoitus."

 

Joskus todellakin tuntuu siltä, että koko maailma on sua vastaan eikä mikään mene niin kuin piti. Joskus elämä heittää eteen vastoinkäymisiä niin, ettet ehdi edes palautumaan edellisestä, ja voi tuntua siltä ettet selviä. Mutta sä selviät. Silloin kun tuntuu vaikealta ja siltä että et selviä niin tässä kahdeksan syytä siihen miksi selviät. Lue niitä uudestaan ja uudestaan, kirjoita ne ylös, ota screenshot siitä mikä kolahtaa eniten, palaa siihen ja näihin syihin aina kun susta tuntuu siltä ettet selviä. Koska tämä mitä nyt koet ei ole viimeinen vastoinkäyminen minkä kohtaat. Niitä tulee. Elämästä ei tule koskaan jatkuvaa helppoutta, mutta susta tulee joka kerta vahvempi. Aina jokainen vastoinkäyminen kerrallaan. Ja sen lisäksi että sä selviät muista myös, sä et ole yksin. Me muutkin tarvitaan tälläistä listaa. Sä et ole ainoa, josta tuntuu siltä.

 

  1. Sä olet selvinnyt ennenkin. Mieti historiaasi. Mieti sieltä kaikki ne hetket, kun susta on tuntunut että et selviä, ja olet silti nyt tässä. Sä olet selvinnyt koska sä olet vahva ja upea selviäjä, ja niin sä selviät nytkin. Listaa kaikki vastoinkäymiset mistä oot selvinnyt ja tunne ylpeyttä itsestäsi. Sä selvisit ja olet nyt tässä.
  2. Loppujen lopuksi, sä ymmärrät. Mieti niitä kertoja, kun olet selvinnyt vastoinkäymisistä yksi kerrallaan… tuntuiko silloin siltä että se mitä tapahtui oli maailmanloppu? Ja sitten kuitenkin myöhemmin pystyit ymmärtämään jollain lailla miksi se tapahtui? Se ehkä ohjasi sua oikeaan suuntaan elämässä? Pysäytti ja opetti jotain tärkeää? Vahvisti sua ihmisenä? Opetti mitä et ainakaan halua? Auttoi arvostamaan sitä mitä sulla nyt on? Usein vaikeimmat kokemuksemme tuovat meille jotain tärkeää, vaikka ne sillä hetkellä tuntuvat maailmanlopuilta. Joskus (usein) sen ymmärtää vasta vuosien jälkeen. Mieti omia kokemuksiasi ja sitä, mitä positiivista olet loppujen lopuksi oivaltanut niistä jälkikäteen. Lista minkä teit kohdassa yksi, jatka sitä kirjaamalla jokaisen vastoinkäymisen perään oppi tai oppeja tai jotain positiivista jota siitä on syntynyt. Luota siihen, että näin käy nytkin. Voit luottaa siihen menneisyyden perusteella vai mitä? Sä selvisit silloinkin ja selviät nytkin. Vaikka tilanne tuntuisi maailmanlopulta, mitä jos tämäkin kuitenkin loppujen lopuksi tuo jotain merkityksellistä elämääsi?
  3. Sä et ole sun työ, et sun ihmissuhde, et sun koti, et mikään sun ulkopuolinen asia tai ihminen. Mieti asioita jotka on loppunut tai tullut päätökseen sun elämässä? Jotain sellaisia, jotka on silloin kun ne vielä oli, tuntunut osalta sua? Ihmissuhde? Työ? Koti tai paikka missä asuit? Tunsit sen osaksi sua vahvasti etkä kuvitellut eläväsi ilman sitä. Mutta sitten kun se oli ohi, vaikka se loppui joskus muusta kuin omasta tahdostasi, ja susta tuntui että hajoat sen mukana, ei niin käynytkään vaan loppujen lopuksi selvisit ihan omana itsenäsi ja muodostit uuden kodin, sait uuden työn, aloitit uuden ihmissuhteen? Sä et ole sun työ. Vaikka se loppuisi sä et kuole siihen. Sä selviät ja tilalle tulee ennemmin tai myöhemmin jotain uutta. Sä et ole sun ihmissuhde. Sä selviät ja tilalle tulee uusi ihmissuhde ennemmin tai myöhemmin. Sä et ole se koti missä asut. Vaikka siitä luopuminen tuntuisi pahalta, luovuttuasi ymmärrät, että koti on siellä missä sulla on oikeasti hyvä olla, vaikka siellä ei olisi edes juoksevaa vettä. Koti ei ole sä. Ja vaikka joutuisit asumaan jonkun toisen nurkissa koska sulla ei ole varaa omaan kotiin, ei sekään ole maailman loppu. Se missä asut ei ole sä. Onnellisuus ei ole sidottu tavaroihin, omistamiisi asioihin, työhön, parisuhteeseen, ihmissuhteisiin, mihinkään ulkoiseen. Se lähtee susta itsestä, sun sisältä. Se, että joku loppuu, ei ole sun loppu. Huomenna on uusi päivä ja uusi alku. Sun tarina jatkuu tai voi alkaa huomenna ihan uutena tarinana alusta.
  4. Sä oot sä ja tässä, johtuen kaikesta mitä oot kokenut. Ilman läpikäymiäsi haasteita et olisi tässä tällaisena kuin nyt olet. Niitä asioita ja ihmisiä, joista olet kiitollinen nyt, ei olisi ilman menneisyyttäsi. Jokaisella haasteella ja vastoinkäymisellä on merkityksensä siihen, että olet nyt tässä ja oli tilanteesi mikä tahansa, voit tuntea kiitollisuutta niistä asioista, ihmisistä, jotka elämässäsi nyt on. Listaa siis mikä on nyt hyvin. Mistä olet nyt kiitollinen kaikesta huolimatta? Kun olet listannut kiitollisuudenaiheesi ja ymmärtänyt että niitä ei olisi ilman läpikäymiäsi haasteita, mieti samalla lailla tästä mitä nyt koet. Vaikka se tuntuu vaikealta, sä selviät ja jonain päivänä myös tämän takia listallasi on kiitollisuudenaiheita.
  5. Sä et ole yksin. Maailmassa on lähes kahdeksan miljardia ihmistä. Joku käy läpi ihan samaa kuin sinä. Sä et ole ainoa etkä yksin. Hyväksy se, että joku on käynyt läpi samankaltaisen tilanteen ja selvinnyt siitä. Joku on käynyt läpi pahempaakin, ja selvinnyt siitä. Se ei tarkoita, että tilanteesi ei olisi paha,tai ettei se saisi tuntua pahalta. Se vain tarkoittaa, että sä pystyt selviämään tästäkin. Maailmassa on ihmisiä jotka ovat selvinneet ja säkin selviät. Maailmassa on niitä, jotka ovat päättäneet katkeroitua vastoinkäymisistä ja niitä jotka ovat päättäneet vahvistua ja käyttää sitä voimavarana. Ja sä olet yksi niistä joka käyttää tätä voimavarana vahvistumiseen. Ajattele sitä näin: et kohtaisi mitään sellaista, mistä et olisi tarpeeksi vahva voimaantumaan. Jos tuntuu siltä, että muut ympärilläsi eivät kohtaa saman levelin asioita, se johtuu siitä, että sä olet ainoa tarpeeksi vahva. Sä olet se, joka pystyy vahvistumaan ja voimaantumaan ja siksi kasvamaan ihmisenä. Sä olet merkityksellinen ihminen, ja sun kasvu omaan potentiaaliisi vaatii haasteita ja vastoinkäymisiä, jotka ymmärrät vasta myöhemmin (kts. Kohta 2).
  6. Sun tarina ei ole loppu eikä se lopu tähän. Sun kirjassa on vielä paljon tyhjiä sivuja. Se on vasta alussa. Tänään on uusi päivä ja huomenna on taas uusi päivä. Joka päivä voi olla jonkun ihan uuden alku. Sä et ole sulle tapahtuvat asiat. Sä et ole sun ihmissuhteet. Sä et ole sun menneisyys. Jokainen päivä on uusi alku. Jokainen päivä on uusi tyhjä sivu sun kirjassa ja sä voit aloittaa ihan täysin uuden kappaleen. Voit myös aloittaa ihan täysin uuden tarinan. Sä et ole puu joka on juurtunut kiinni maahan. Jokainen päivä on uusi alku. Uusi mahdollisuus. Sun tarina ei ole loppu. Sä olet sun tarinan sankari ja päätät sen mitä tämäkin vastoinkäyminen sulle tarkoittaa. Sä päätät sen. Älä anna maailman päättää sitä sun puolesta. Älä anna sun ympäröivien ihmisten päättää sitä sun puolesta. Päätä sä minkä uuden alku tämä vastoinkäyminen on. Päätä sä millainen uusi tarina tästä alkaa. Sun elämä on seikkailu. Seikkailuun kuuluu se ettei kaikki mene aina niin kuin ajattelit. Mutta muista että mitä ikinä tapahtuu ei määritä sua, ne on vaan tapahtumia ja huomenna on uusi päivä. Sä olet sun seikkailun sankari ja sulla on sun elämän tarinan kynä kädessä ja voit milloin vaan aloittaa uuden kappaleen tai syntyä uudestaan ja aloittaa kokonaan uuden tarinan. Fenix linnut nousee tuhkasta, me ihmiset noustaan uusina versioina itseistämme usein p#skasta. Mitä uutta sun elämään tämän vastoinkäymisen ansiosta syntyy? Vai synnytkö sä uudestaan kokonaan?
  7. Mitä on pahinta mitä voisi tapahtua? Siitäkin sä selviät. Se mitä sä pelkäät, on pelkoa sun keksimästä tulevaisuudesta. Onko todella niin että pelkosi on totta? Onko todennäköistä, että se mitä pelkäät, oikeasti tapahtuu? Jos on, niin mikä on oikeasti pahinta mitä voi tapahtua? Käy se läpi, kohtaa pelkosi ja sen jälkeen mieti sen pelon kanssa uudestaan kohtia 1-6. Sä selviät kyllä. Kun listaat pelkosi nyt jatkamalla lausetta ”mitä jos”? Niin käännä se kohtien 1-6 avulla positiiviseksi. Eli ”mitä jos menetän mun työn ja sen takia löydän elämässäni sen mitä oikeasti haluan tehdä? Tai mitä jos menetän kotini ja joudun muuttamaan takaisin vanhempieni luo asumaan ja sen takia saan aikaa vihdoin työstää unelmaani eteenpäin koska äitini voi olla lasten kanssa? ” En tiedä mikä tilanteesi on, mutta koita kääntää mitä jos pelkosi positiivisiksi. Pinnistä! Huomaat, että selviät kyllä! Ja kun olet käynyt kaikki pelkosi läpi , ei ne enää olekaan niin pelottavia. Sä selviät. Sä selviät!!
  8. Tääkin tuo sulle lisää kiitollisuutta. Mitä arvostat nyt enemmän kuin koskaan ennen? Mikä on merkityksellisempää elämässäsi kuin ennen? Talven jälkeen arvostamme kevään ja kesän lämpöä. Mitä merkityksellistä voit jo nyt ymmärtää että tämä haaste tuli nostamaan esiin sun elämässä? Ole kiitollinen siitä. Se ei ole itsestäänselvyys. Usein paahdamme läpi elämän kiireessä etsien onnea huomaamatta kaikkea sitä mitä meillä jo on. Mitä sellaista sulla on nyt mistä joskus unelmoit? Mitä sellaista sulla on nyt mitä pidät entistä merkityksellisempänä koska olet kohdannut tämän haasteen. Kiitollisuus on tunne jota tuntemalla emme voi tuntea mitään negatiivista samanaikaisesti. Valitse kiitollisuus nyt. Vahvista sitä. Ja tunne kiitollisuutta siitä että tämä haastekin tuli lisäämään oikeiden asioiden arvostusta sun elämässä. Kaikessa on aina positiivista ja negatiivista. Sä voit päättää nähdä tässä positiivista jo nyt, eikä vasta vuosien päästä. Päätä niin. Valitse kiitollisuus.

 

"Huomenna on uus päivä.Sun kirja ei ole loppu. Se on vasta alussa. Ja sun tarina on merkityksellinen."

 

Lopuksi. Muista tämä. Huomenna on uusi päivä. Sä et voi sille mitään mitä maailmassa tapahtuu. Se ei ole sun syy. Sä et voi päättää kaikkea mitä sulle tapahtuu elämässä. Mutta sä voit päättää mitä se mitä tapahtuu sulle merkitsee. Se on sun päätös. Sulla ei voi, eikä kuulu olla vastauksia kaikkeen. Anna itsellesi anteeksi sun heikkous sillon kun kaadut, sä oot ihminen ja on ok että välillä kaadut ja oot heikko. Mutta sitten sä nouset taas. Sä nouset. Sä annat vastoinkäymisten vahvistaa sut, ei katkeroittaa sua. Huomenna on uus päivä. Sun kirja ei ole loppu. Se on vasta alussa. Ja sun tarina on merkityksellinen. Ja huomenna on uus päivä. Ja sä nouset. Mitä ikinä tapahtuu sä selviät. Sä selviät.

 

xoxo,

 

 

 

Close

50% Valmis

Liity sisäpiiriin

Inboxiin positiivista mielenravintoa, työkaluja itsesi kehittämiseen, tietoa siitä mitä Dream Talkissa tapahtuu ja lisäksi nyt sinulle heti inboxiin myös ilmainen 30 minuutin life coaching valmennusvideo. Woop Woop!