PSSSSSSSST!!!!!!!!!!!!!! KUULITKO JO UUTISET? Vuoden rohkaisevin kirja eli Pieni rohkaisukirja on tilattavissa! Lue lisää ➡️ klikkaa tästä ✨📖👋

Rutiini joka (voi) muuttaa elämän

Mitä mielen ravinto on ja miksi se on merkityksellistä? Tiesitkö, että aina kun luet jotain tai kuuntelet jotain tai katsot jotain, ikäänkuin syötät ravintoa mieleesi ja se vaikuttaa siihen millaisena elämä sinulle näyttäytyy? Tässä blogikirjoituksessa saat kuusi vinkkiä rutiineihin, joista yksikin, säännöllisesti käytettynä, saattaa muuttaa elämäsi.

Paljon puhutaan ravinnon merkityksestä hyvinvointiin. On olemassa sanonta "olet mitä syöt". On tiedossa, että syömällä roskaruokaa kehossa ei ole hyvä ja elinvoimainen olo, se on täysin ymmärrettävää ja itsestään selvää (vaikkemme sitä aina noudatakaan). Mutta miksei enemmän puhuta mielenravinnosta ja siitä miten elinvoimattoman olon roskaravinnon syöttäminen mielelle voi aikaansaada? Siitä, että olet mitä luet? Olet mitä kuuntelet? Olet mitä selaat somessa? 

Ajattele nyt mieltäsi vähän niinkuin puutarhana jonka portinvartijana voit joko toimia tai olla toimimatta. Jos et vartioi, jos puutarhaasi pääsyyn ei ole minkäänlaisia sääntöjä, voi nopeasti käydä niin, että siellä kasvamassa olleet tai jo kukoistaneet kukat ja nurmikko on pian tallottu ja roskia on heitelty ympäriinsä, vai mitä? Ja vaikka puutarhassa olisi säännöt sisäänpääsystä, alkaa siellä silti kasvamaan rikkaruohoja, jotka ottavat nopeasti vallan jos et jatkuvasti hoida ja kitke ja tee töitä puutarhasi hyvinvoinnin eteen. Vaikka vartioisit siis, rikkaruohoja silti kasvaa. Ja jos et lannoita maata, ei kukat loista loistossaan. Jos et kastele, kaikki kuivuu. Ja niin edelleen... tämän ei nyt ole tarkoitus olla puutarhanhoito opas, mutta ymmärrät ehkä jo vertauksen mieleesi? 

Ennen kuin voit asettaa säännöt oman mielen puutarhasi portille, on sinun mietittävä millaisen puutarhan haluat. Kun nyt mietit elämääsi, mitä kaipaat lisää, mitä vähemmän? Kaipaatko positiivisuutta vai negatiivisuutta? Rohkeutta vai pelkoa? Unelmia ja mahdollisuuksia vai ajatuksia siitä että mikään ei ole mahdollista?  Uskoa mahdollisuuksiin vai uskoa siihen että kaikki on mahdotonta?  Iloa ja naurua vai itkua ja epätoivoa? Luottamusta ja uskoa vai epäluottamusta ja petollisuutta? Ratkaisuja vai ongelmia? Keskustelua unelmista ja mahdollisuuksista vai keskustelua muista ihmisistä ja muiden asioista? Ratkaisuja ja eteenpäin katsomista vai valittamista ja menneisyydessä kiinni pysymistä? Positiivisuutta vai negatiivisuutta?  Mitä se "roska" on mitä puutarhaasi et halua? Ja mitä se "lannoite" on mitä puutarhaasi lisää tarvitset? 

Kun olet määrittänyt mitä puutarhaasi haluat ja mitä et, on aika miettiä läpi seuraavat osa-alueet elämässäsi, jotta pystyt tarkistamaan sen, ettei puutarhaasi pääse jatkuvasti vääriä asioita ja että lannoite jota sinne päivittäin menee on oikeanlaista. Käy läpi jokainen näistä osa-alueista ja mieti jokaisen kohdalla: Onko tämä sellaista mikä tekee minulle hyvää? Kun syötän tälläistä sisältöä alitajunnalleni, onko se sitä mitä sinne oikeasti haluan? Millaista elämää haluan elää? Millaisia asioita ja fiilistä haluan elämääni lisätä? 

1. Mitä luet?

Millaisia lehtiä luet? Millaisia kirjoja luet? Millaisia somepostauksia luet? Kenen postauksia seuraat ja luet? Mitä blogeja luet? Millaisia uutiskirjeitä sähköpostistasi luet? 

2. Mitä katsot?

Millaisia ohjelmia ja sarjoja katsot? Millaisia elokuvia katsot? Millaisia youtube videoita katsot? Millaisia videoita katsot somessa? 

3. Mitä kuuntelet? 

Millaisia podcasteja/muita ohjelmia kuuntelet? Millaisia äänikirjoja kuuntelet? Millaista puhetta kuuntelet eli millaisessa seurassa vietät aikaa? Millaista mielen ravintoa ympärilläsi olevilta ihmisiltä jatkuvasti saat? Ja tässä on hyvä miettiä myös sitä, millaista ravintoa sinä annat muille? 

Kun olet analysoinut sen, mikä tilanteesi on tällä hetkellä on aika tehdä tarvittavia muutoksia. On aika luoda uusia sääntöjä puutarhasi portille. Ja on aika luoda uusia rutiineja puutarhasi hoitamiseen. Tässä siihen ensimmäiset askeleet: 

  1. Lukeminen: Mitä sellaista voisit lukea enemmän, mikä aikaansaisi sitä mitä elämääsi lisää kaipaat? Miten saisit siitä elämääsi toimivan säännöllisen rutiinin? Minkä lukeminen sinun olisi hyvä lopettaa tai ainakin vähentää?
  2. Katsominen: Mitä sellaista voisit katsoa enemmän, mikä aikaansaisi sitä mitä elämääsi lisää kaipaat? Miten saisit siitä elämääsi toimivan säännöllisen rutiinin? Minkä katsominen sinun olisi hyvä lopettaa kokonaan tai ainakin vähentää?
  3. Kuunteleminen: Mitä sellaista voisit kuunnella enemmän, mikä aikaansaisi sitä mitä elämääsi lisää kaipaat? Miten saisit siitä elämääsi toimivan säännöllisen rutiinin? Minkä kuunteleminen sinun olisi hyvä lopettaa kokonaan tai ainakin vähentää sitä? Tähän liittyy myös esimerkiksi se millaisessa seurassa aikaasi vietät. 

Tässä kuusi vinkkiä ja suositusta sinulle. Sellaisia jotka toimii minulle ja joita käytämme täällä Dream Talkissa. Ja joiden ansiosta on ylipäätänsäkin syntynyt tämä Dream Talk media ja tämä Dream Talk blogi mitä nyt luet. Ilman mielenravintoa ei olisi Dream Talkia. Ilman säännöllisiä rutiineja oikean mielen ravinnon syöttämiseksi itselle, ei olisi Dream Talkia enkä kirjoittaisi tätä sinulle nyt. Jos haluat saavuttaa unelmiasi, jos haluat elää omannäköistä elämää joka on sinulle merkityksellistä, on mielen ravinto sinulle vähintään yhtä tärkeä asia kuin kehon ravinto.

Luo siis sinulle sopivat rutiinit. Lue ehdotukseni ja käytä niitä suoraan tai muodosta niistä omanlaisesi. Saat ottaa käyttöön vapaasti kaikki seuraavista, mutta voi olla että niistä mikään ei sovellu sinulle. Tärkeintä on, että saat arkeesi oikeanlaisen mielen ravinnon rutiinit. Koska vasta päivittäisen oikeanlaisen ravinnon kautta tapahtuu isoja muutoksia elämässä. Mutta päivittäinen mielen ravinto on asia mihin pystyt. Pieniä asioita kerrallaan. Uusia pieniä rutiineja päivään.  Pystyt siihen kyllä.  Step by step. Tästä pystymisestä haluan vielä puhua kohta lisää, mutta nyt ensin niihin vinkkeihin...

1. Hallitse aamusi.

Se, mitä syötät mielellesi ensimmäisenä aamulla, määrittää sen millainen päivästäsi tulee. Aamuisin mielen ravinto onkin merkittävimmässä roolissa. Tee itsellesi palvelus ja pidä puhelin kiinni/lentokonetilassa siihen asti, että olet ottanut ensin aikaa ihan itsellesi ja sille mitä ravintoa mielellesi syötät. Älä ala selaamaan somea heti kun heräät.  Älä kirjaudu muiden maailmaan, muiden toiveisiin ja pyyntöihin, muiden ajatuksiin ja tunnetiloihin, muiden valituksiin ja ahdistukseen, mahdolliseen negatiivisuuteen tai ylipäätänsäkään muuhun maailmaan, ennenkuin kirjaudut omaan maailmaasi ja syötät itsellesi sitä mielenravintoa, millaista haluat elämäsi olevan. Valitse yksi seuraavista, joka on sinulle soveltuvin joka päiväiseksi rutiiniksi aamuihin. Luo aamuihisi sinulle toimiva rutiini, jolloin syötät mielellesi oikeanlaista ravintoa heti herättyäsi, ennen kuin sinne menee mitään muusta maailmasta. Esimerkiksi:

  • Lue 10-30min ajan heti herättyäsi jotain sinua inspiroivaa kirjaa joko sängyssä tai vaikka kahvikupin ääressä (Huom! On super tärkeää että saat olla rauhassa. Se saattaa vaatia uusia rutiineja kuten sitä, että heräät 15 min. aikaisemmin saadaksesi olla 10 minuuttia ennen muiden heräämistä rauhassa kirjasi kanssa.)
  • Kuuntele  10-30 min ajan jotain sinua inspiroivaa äänikirjaa tai podcastia. Samat ohjeet kuin edellisessä.
  • Katso aamulla 10-30 min motivaatiovideo youtubesta tai inspiroiva ted talk. Samat lisäohjeet kuin ensimmäisessä. 

Lisäksi: Minkä tahansa edellisistä valitset, lisää sen jälkeen rutiineihisi se, että kirjaat ylös siitä heränneitä ajatuksiasi sen aikana tai sen jälkeen muistikirjaasi. Tämä vahvistaa entisestään ravinnon vaikutusta ja imeytymistä mieleesi. 

2. Ulkoile ja kuuntele samalla

Jos rutiininasi ei ole vielä lenkkeily ulkona kävellen tai juosten, tee siitä päivittäinen rutiini, oman tasosi mukaan. Lähde lenkille kuulokkeet korvissa ja kuuntele samalla jotain sellaista joka inspiroi sinua tai muulla tavalla tuo elämääsi sitä mitä tarvitset enemmän. Voit kuunnella podcastia, kuunnella youtubesta motivaatiovideoita (niitä ei tarvitse katsoa samalla) tai kuunnella vaikka jotain inspiroivaa äänikirjaa. Ps. Tämä rutiini ruokkii mieltäsi samalla myös vahvistaen sitä fyysisen liikunnan kautta. Fyysinen kehosi ja sen vahvistaminen ja kunnossa pitäminen on yhtälailla yhteydessä mieleesi. Mutta siitä joskus toiste lisää. 

3. Hiljennä ajatukset ja kaikki muu hetkeksi joka päivä

Lataa itsellesi joku meditaatio äppi, tai toki voit tehdä tämän ilmankin (mutta jos olet niinkuin minä, et pysty tähän ilman äppiä) . Luo itsellesi päivään sinulle toimivana ajankohtana säännöllinen hetki, jolloin hiljennyt itseksesi ihan vaikka muutamaksi minuutiksi ilman minkäänlaista ulkoista mielenravintoa. Annat ikäänkuin aivoillesi ja mielellesi tilaa ja huoltoa. Tämä tyhjyys on ihan yhtä tärkeää ravintoa kuin se mitä sinne syötät. Tämä "tyhjyys" toimii ikäänkuin puhdistajana, vähän niinkuin kehosikin tarvitsee taukoja ruokailuiden välissä. Kun annat säänöllisesti mielellesi "tyhjyyttä", alat huomaamaan kuinka mielen ravinto vaikuttaa positiivisemmin ja kuinka sinun on selkeämpi myös nähdä rikkaruohoja puutarhassasi ennenkuin ne pääsevät valloilleen.

4. Tee some detox

Tee sometileillesi perusteellinen detox. Mieti tarkkaan ketä seuraat ja kenen postauksia näet. Millainen olo selailusta tulee? Kenen postauksista/millaisista postauksista saat positiivisia tunteita kuten innostusta, rohkeutta, hyvää mieltä, iloa, inspiraatiota? Millaisista postauksista saat negatiivisia tunteita kuten kateutta, ahdistusta, negatiivisuutta, ärsytystä, vihaa, turhaa vertailun tunnetta tms? Millaisia postauksia oikeasti haluat että pompsahtaa silmiesi eteen kun avaat instagamin? Kun avaat facebookin? Onko ne sellaisia jotka tuottavat sinulle sitä mielenravintoa mitä kaipaat?  Sinulla on oikeus ja mahdollisuus valita. Ja se on yksi isoimmista asioista mitä sinun kannattaa tehdä oman hyvinvointisi eteen. Varsinkin jos olet yksi meistä, joka viettää somessa päivittäin aikaa. Jos et halua poistaa ihmisiä seurattavien listalta, aseta asetukset niin että et näe heidän postauksiaan, siitä ei mene heille ilmoitusta. 

5. Priorisoi some vs. sun elämä

Valitse somesta ne tilit jotka tuottavat sellaista mielen ravintoa mitä oikeasti kaipaat. Tee niistä lista, ja kun avaat somen, ota uudeksi rutiiniksi tämä: katso VAIN listalla olevien postaukset ja thats it. Muuten poistu somesta ja käytä aikasi siihen että teet jotain muuta kuin selaat muiden elämää ja vertaat itseäsi muihin. Kun avaat somen, mieti: onko tämä se mikä oikeasti on hyväksi mulle nyt vai voisinko tehdä jotain muuta?  Lukea inspiroivaa kirjaa? Blogia? Kuunnella jonkun hyvän podcast jakson? Katsoa Ted Talkin aiheesta mikä kiinnostaa?  Mennä kävelylle? Kirjoittaa kortti ystävälle? Hiljentyä hetkeksi? Soittaa ystävälle? Tehdä jotain unelmieni eteen? Kokeilla sitä reseptiä mitä olen pitkään halunnut kokeilla mutta ei ole ollut aikaa? Hemmotella itseäni kasvonaamiolla? Tehdä bucket lista? Katsoa joku inspiroiva elokuva? Rapsuttaa koiraa kiireettömästi ja vain olla? Jos on vaikea keksiä mitä se olisi, mieti aikaa jolloin somea ei vielä ollut, mitä sellaista silloin teit enemmän mikä olisi oikeastaan nytkin sitä mitä kaipaat? Tai listaa asioita, mitkä tuo sinulle iloa ja valitse aina joku niistä. Some on vähän niinkuin mikä tahansa muu addiktio. Se koukuttaa, mutta siitä on mahdollista päästä eroon. Se vaatii itsekuria mutta sinussa on sitä jos vain otat sen käyttöön. Ihminen, joka polttaa tupakkaa ja miettii lopettamista, kysyy itseltään: "mitä sitten teen kun odotan bussia?". Nykyajan someaddiktoitunut ihminen kysyy kun miettii somen vähentämistä: "mitä sitten teen kun odotan bussia?" Hullua, vai mitä? Elämä on muutakin kuin some. Pystyt pääsemään irti siitä että se hallitsee sinua. Mutta ennemmin kuin että miettisit lopettamista, opettele sensijaan tilalle uusia rutiineja. Yksi kerrallaan, pikku hiljaa. Rutiinien poistaminen on miljoona kertaa vaikeampaa kuin se, että opettelee uusia rutiineja vanhojen tilalle. 

6. Luo elämäsi iltasadun avulla

Ennen nukkumaanmenoa syötä mielellesi viimeiseksi sellaista ravintoa mitä haluat yön aikana imeytyvän alitajuntaasi. Imeytyminen on erityisen tehokasta yön aikana ja siksi illalla viimeiseksi katsottu, kuunneltu tai luettu ravinto on erittäin merkityksellistä. Mitä se voisi sinulle olla? Inspiroiva kirja? Podcast? Ted Talk? Jos olet tottunut katsomaan televisiota voisi helpoin tapa irrottaa siitä olla se että siirryt ensin Ted Talkeihin ja siitä pikkuhiljaa podcasteihin ja lopulta kirjaan. Tärkeintä, että se mitä syötät itsellesi on sitä mitä/millaista haluat oikeasti elämäsi olevan. 

Ennenkuin otat nyt paniikkia tai sinusta tuntuu että "ihan liikaa juttuja" ja uusia rutiineita opittavaksi, lue vielä lisää....

 

"Sekin, ettei ole rutiineja on rutiini. Mielen ravinnon rutiinit on elämäämme yksi isoiten vaikuttava rutiini. Mutta kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Joten hengitä, ei hätää."

 

Askel kerrallaan. Step by step. Pieni askel kerrallaan. Elä muodostuu rutiineista ja se millaista elämämme on on kiinni rutiineista joita meillä on . Sekin, ettei ole rutiineja on rutiini. Mielen ravinnon rutiinit on elämäämme yksi isoiten vaikuttava rutiini. Mutta kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla. Joten hengitä, ei hätää.  Jos tämä tuntuu liialta ja on todella kaukana siitä miltä elämäsi nyt näyttää, lähde pienestä liikkeelle. Jo pieni muutos rutiineissa voi tehdä elämään ison muutoksen. Älä haukkaa liian isoa palaa kerralla vaan valitse yksi ja lähde kokeilemaan ja harjoittelemaan sitä. Pidä siitä kiinni ja katso miten se sopii elämääsi ja miltä se alkaa tuntumaan. Pidä siitä kiinni 10-30 pvän ajan ja sen jälkeen päätä toimiiko se sinulle vai ei. Voi olla, että joku ehdottamistani rutiineista toimii sinulle, mutta voi olla että joku niistä ei sellaisenaan sovi sinulle, vaan sinun on muutettava niitä sinun elämään sopivammaksi. Voi olla, että kuuntelet päivittäisen podcast jakson autolla ajaessa. Voi olla, että hiljennyt meditaatiosovelluksen avulla kun lapset on päiväunilla. Voi olla, että haluat lenkkeillä kuunnellen musiikkia ja kuunteletkin inspiroivan podcastin tai äänikirjaa tehdessäsi päivittäiset kotityöt. Voi olla että keksit tai löydät jonkun ihan toisen sinulle sopivamman rutiinin. Tärkeintä on se, että saat omaan elämääsi omalla tavallasi sitä mielen ravintoa mikä tekee sinulle hyvää ja tuo sinulle sitä mitä elämääsi kaipaat. 

Tässä sinulle vielä meidän (minun ja Dream Talkin) muutamia suosituksia mielen ravinnoksi. Näitä olisi paljon lisääkin mutta lähdetään nyt näistä liikkeelle. Jos sinulla on omia suosikkejasi, olisi mahtava kuulla niistä! Ja myös, jos sinulla on jo nyt jotain toimivia mielen ravintoon liittyviä rutiineja, joita ei lukenut meidän listassa, olisi mahtavaa kuulla niistäkin. 

Podcastit:

  • Dream Talk. No tietysti meidän Dream Talkin oma podcast on mainittava. Koska se on tehty sinulle nimenomaan positiiviseksi ja kannustavaksi mielen ravinnoksi. Jos et vielä kuuntele sitä, löydät lisätietoa ja linkit kaikkin eri kanaviin missä sitä voit kuunnella tästä .
  • School of Greatness. Lewis Howes haastattelee tässä podcastissa upeita unelmiensa seuraajia. Täältä me Dream Talkissa olemme oppineet paljon ja saaneet niin paljon inspiraatiota. Löydät podcastin täältä.
  • The Brendon Show. Itsensä kehittämistä, motivaatiota, työkaluja oman elämän johtamiseen. Brendon Burchard on yksi isoimmista mentoreista ja inspiraatioista Dream Talkin syntymiseen. Löydät podcastin täältä.

Kirjat, blogit , lehdet ja muut luettavat:

  • Ajattele oikein ja menesty. Kirja joka ihan jokaisen kannattaisi lukea ainakin kerran elämässään. 
  • Saa mitä haluat. Valmentaja Ilkka Koppelomäki on kirjoittanut hienon joka antaa työkaluja itsensä kehittämiseen, vastuun ottamiseen omasta elämästä sekä tavoitteiden toteuttamiseen.
  • Dream Talk blogi. Meidän tavoite on tuottaa sinulle motivoivaa ja innostavaa ja rohkaisevaa sisältöä. Uusi kirjoitus joka ikinen sunnuntai! Ps. Olethan jo kirjautunut Dream Talk sisäpiiriin? Jos et, tee se nyt täältä. Saat joka viikko positiivista ja kannustavaa mielenravintoa inboxiisi ja tiedon myös aina esimerkiksi siitä, kun uusi blogi julkaistaan. 
  • Breathe magazine. Aivan uskomattoman inspiroiva lehti, joka laittaa ajattelemaan. Jos et tiedä mikä tämä lehti on, katso täältä.

Videot, tv, elokuvat:

  • Ted Talks. Inspiroivaa tv:tä. Puheita ja tarinoita ihmisiltä, jotka esimerkillään muuttavat maailmaa. Aiheita laidasta laitaan. Katso lisää täältä. 
  • Tom Biley & Impact Theory . Tom haastattelee upeita unelmiensa toteuttajia ja esimerkillään maailmaa muuttavia menestyjiä. Upeita tarinoita ja ajatuksia itsensä kehittämiseen. Löydät kanavan youtubesta, täältä.
  • Jay Shetty. Mies, joka muuttaa maailmaa. Inspiroivia videoita ja maailmaa positiivisesti muuttavia ajatuksia. Kirjaudu youtubekanavalle täältä.

Olisi vielä vaikka mitä suosituksia ja ajatuksiakin tästä aiheesta, mutta tässä nyt on aika lopettaa tältä kertaa ja antaa sinulle aikaa pureskella tätä ja lähteä miettimään oman elämäsi mielen ravinnon tilaa. Kuitenkin lopuksi haluan esittää vielä kuusi kysymystä...vastaathan niihin suoraan sydämestä ja kirjaathan ne johonkin ylös?

1. Mitä tunnetta/fiilistä kaipaat elämääsi lisää?

2. Mistä unelmoit? 

3. Onko mielenravintosi tällä hetkellä sellaista että se tuo kohdan 1 tunnetta ja fiilistä elämääsi joka päivä? 

5. Onko mielenravintosi tällä hetkellä sellaista että se kannustaa ja rohkaisee sinua kohti unelmaasi joka päivä? 

6. Mitä muutoksia aiot tehdä? 

 

"Kun sä loistat, sun valo valaisee meitä muitakin. Sä ansaitset loistaa. Sun valoa tarvitaan. Sä oot tärkeä."

 

Ota mielen ravinto vastuullesi, ystäväni. Mikä ikinä tilanteesi nyt onkaan. Koska siihen voit vaikuttaa. Pystyt siihen. Erityisesti jos ne nyt tuntuu "vaikealta" on se juuri se mitä tarvitset.  Ja kun vaikutat siihen, se ei vaikuta vain sinun elämääsi, vaan se vaikuttaa kaikkiin ympärilläsi. Ja kun sä loistat, sun valo valaisee meitä muitakin. Sä ansaitset loistaa. Sun valoa tarvitaan. Sä oot tärkeä. Pidä huolta mielen ravinnostasi. Joka päivä. Pidäthän? 

 

Voi hyvin,

xoxo,  

 

Close

50% Valmis

Tilaa valmennus

Saat heti inboxiin ilmaisen 30 minuutin life coaching valmennusvideon missä opetan sulle mun lempi valmennusharjoituksen, elämänpyörän. Pääset miettimään omaa elämääsi rakentamaan sitä enemmän just sun näköiseen suuntaan! Woop Woop! Pääset samalla sisäpiirilistalle ja saat positiivista mielenravintoa ja työkaluja itsesi kehittämiseen inboxiisi. Ja joo, kaikki tämä, ilmaiseksi. Koska DreamTALK on SUN unelman asialla.💗