PSSSSSSSST!!!!!!!!!!!!!! KUULITKO JO UUTISET? Vuoden rohkaisevin kirja eli Pieni rohkaisukirja on tilattavissa! Lue lisää ➡️ klikkaa tästä ✨📖👋

Arvot omannäköisen elämän kompassina

Arvot, mitä ne ovat ja miksi ne ovat tärkeitä oman näköisen elämäsi kannalta? Koska viimeksi olet miettinyt arvojasi? Tai päivittänyt niitä? 

Arvot ohjaavat elämääsi oikeaan suuntaan. Arvot ovat tärkeä kompassi oman näköisen elämän polullasi. Eläessäsi arvojesi mukaisesti, teet oikeanlaisia valintoja, sellaisia, jotka ovat oikeasti sinunlaisia. Arvot ovat helppo ja yksinkertainen kriteeri siihen, vastaatko joo vai ei ja minkä valinnan milloinkin teet. Arvot ovat helppo ja yksinkertainen tuki ja turva silloin kun et tiedä mitä tehdä. Arvojen puoleen kääntyminen helpottaa elämääsi ja tekee siitä sinun näköistä.

Mitä arvot sitten ovat? Ne ovat erilaisia sinulle merkityksellisiä asioita, ikäänkuin sinulle merkityksellisiä elämän kulmakiviä. Arvoja voi olla esimerkiksi: rakkaus, , rehellisyys, terveys, ilo, parisuhde, ystävyys, perhe, menestys, rauha, luonto, ekologisuus, ystävällisyys, rohkeus, oikeudenmukaisuus, maailmanrauha, uskollisuus, kunnianhimo, positiivisuus, myönteisyys, ympäristön suojelu, kunnioitus, voittaminen, toisten auttaminen, kauneus, hyvyys, mielihyvä, pyhyys, toivo, tieto, arvostus, usko... muutamia yleisimpiä mainitakseni. Voi olla, että omat arvosi löytyvät jo tästä listasta, mutta voi olla että arvosi ovat myös jotain ihan muuta. On tärkeää, että mietit ja listaat sinulle merkityksellisiä asioita ja hyveitä ja etsit sitten tekemästäsi listasta 3-5 sinulle kaikista merkityksellisintä arvoa. 

Jos arvojen löytäminen tuntuu hankalalta, voit miettiä esimerkiksi että mitä ominaisuuksia arvostat muissa ihmisissä ja miksi. Usein löydämme meille merkityksellisiä arvoja miettimällä millaista käytöstä toivomme muilta ja arvostamme muissa, millaisia elämäntapoja, millaista asennoitumista arvostamme muilla. Toinen hyvä keino on miettiä miten itse haluaisi maailmaa muuttaa, jos saisi mahdollisuuden muuttaa maailmassa jotain. Mitä se sinun kohdallasi olisi? Arvojaan voi myös etsiä omien kiinnostuksen kohteiden ja itselle iloa tuovien asioiden kautta. Kaikenlaisen itselle "oikealta tuntuvan " toiminnan kautta mitä maailmassa näkee tai mitä maailmaan toivoisi. 

Jos emme määritä arvojamme, päädymme helposti elämään arvojamme vastaan tai otamme kompassiksi elämässämme yhteiskunnan luomia yleisiä arvoja tai esimerkiksi ystäviemme arvoja. Tämä voi johtaa elämään, joka ei tunnu omalta. Kaikilla meillä kun on arvoistamme ihan omanlaisia kombinaatioita ja harvoin kahdella ihmisellä on ihan täysin samat arvot kaikessa. Kun elämme arvojamme vastaan, voimme huonosti. Saatamme etsiä uusia ratkaisuja hyvinvointiin ulkopuoleltamme, vaikka todellisuudessa meidän tulisi kääntyä sisäänpäin ja etsiä meille merkitykselliset arvot ja aloittaa elämän eläminen niiden mukaisesti. Olemme usein arvojemme vastaisessa työssä, ihmissuhteissa ja teemme arvojamme vastaan valintoja päivittäisessä elämässämme. 

Koska arvot ovat henkilökohtainen asia, on tärkeää että ymmärrämme arvojen erilaisuuden, emmekä tuomitse toisten valintoja ja elämää omien arvojemme mukaan. Ihmissuhteissakin toisella voi ja onkin usein myös erilaisia arvoja, vaikka usein toimivassa ihmissuhteessa osa arvoista onkin hyvin samankaltaisia. Siksi onkin tärkeää ymmärtää ja kommunikoida kumppaninsa/ystävänsä kanssa arvoista. Se lisää ymmärrystä ja suhteen toimivuutta ja syvyyttä. 

Yksi tärkeä asia ymmärtää on myös se, että sama arvo voi tarkoittaa kahdelle ihmiselle ihan eri asiaa. Siksi ei riitä, että valitsemme arvon listallemme, vaan meidän tulee sen lisäksi määrittää tarkkaan mitä se kyseinen arvo juuri meille tarkoittaa. Ja kun kommunikoimme arvoista ihmissuhteissa, tulee meidän tietää mitä mihin arvo myös toiselle tarkoittaa. Esimerkiksi "terveys" arvona voi tarkoittaa sinulle ihan jotain muuta kuin kumppanillesi. 

Me kasvamme ja kehitymme ihmisinä kun koemme erilaisia asioita, erityisesti haasteita ja vastoinkäymisiä elämässämme. Kasvun kautta arvomme usein myös muuttuvat ja saavat erilaisia uusia merkityksiä, tai ainakin vaihtavat järjestystä. Tästä johtuen ei riitä, että määritämme arvomme kerran, vaan meidän tulisi päivittää arvojamme säännöllisesti, ainakin kerran vuodessa. 

Tämä kirjoitus oli pieni pintaraapaisu arvoista, muistutus siitä että niitä kannattaa miettiä, että niitä kannattaa päivittää. Erityisesti elämän mullistuksissa arvot menevät usein uusiksi ja jos emme päivitä niitä, päädymme arvojemme vastaisiin ratkaisuihin. Kun elämme arvojamme vastaan kaikki saattaa olla "hyvin", mutta sisällämme on tyhjä olo. Mieti siis arvojasi, ystäväni. Listaa niitä. Etsi erilaisia arvoja ja tutki niitä. Kuulostele mitkä ovat sinun arvojasi ja tee töitä sen eteen että tiedät sinun top 3-5 arvoasi juuri nyt. Ja sen jälkeen mieti eri elämän osa-alueesi ja kysy ovatko ne arvojesi mukaisia vai vaativatko ne jotain muutoksia. Ja kun astelet elämäsi polulla, tee ratkaisut tästä lähtien omiin arvoihisi perustuen. Silloin elät sinun näköistä elämää eikä sinun enää tarvitse kysyä muilta minkä valinnan teet. Etsi arvosi ja luota niihin. Ansaitset arvojesi mukaisen elämän. 

xoxo,

 

Close

50% Valmis

Tilaa valmennus

Saat heti inboxiin ilmaisen 30 minuutin life coaching valmennusvideon missä opetan sulle mun lempi valmennusharjoituksen, elämänpyörän. Pääset miettimään omaa elämääsi rakentamaan sitä enemmän just sun näköiseen suuntaan! Woop Woop! Pääset samalla sisäpiirilistalle ja saat positiivista mielenravintoa ja työkaluja itsesi kehittämiseen inboxiisi. Ja joo, kaikki tämä, ilmaiseksi. Koska DreamTALK on SUN unelman asialla.💗